22 października uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie wzięli udział w ekologicznych zajęciach kulinarnych w ramach programu wojewódzkiego „Niszcząc przyrodę niszczysz własny dom”.
Zadaniem młodzieży było znalezienie sposobu na wykorzystanie produktów spożywczych drugiej świeżości i odpadów spożywczych, które mogą z powodzeniem stanowić bazę dla nowej potrawy. Podopieczni OSiW zebrali czerstwe pieczywo, obierki ziemniaka oraz jabłek. Z pieczywa wykonane zostały obłędnie smaczne kotlety, natomiast obierki jabłek stanowiły podstawę przygotowania zdrowego i pysznego kompotu.
Zwieńczeniem przygotowanego posiłku był oczywiście zdrowy deser w postaci chipsów przygotowanych z obierek ziemniaków. Doznania smakowe podczas degustacji przeszły oczekiwania autorów dań co sprawiło, że zrodziła się potrzeba dalszego poszukiwania inspiracji dla wykorzystania niechcianych i często wyrzucanych składników spożywczych.
Autor/zdjęcia: Magdalena Dubaniewicz-Kiełczyńska, Elżbieta Kochanowicz Klej– st. wychowawcy OSiW