Post czy głodówka? Środa Popielcowa w OSiW w Wasilkowie

Środa Popielcowa – post czy głód ? Popielec dla katolików jest przeżyciem religijnym, uczestnikom OSiW kojarzy się często z głodówką z powodu niechęci do jedzenia ryb.

Kucharze na warsztatach gastronomicznych udowodnili, że potrawy z ryb mogą być naprawdę smaczne. W ramach zajęć praktycznych, pod okiem instruktorów nauki zawodu p. Lili Wojtach i p. Barbary Kaźmierczak wykonali dania rybne w różnych odsłonach, które podaje się w Środę Popielcową.

Do tego, by sięgać po ryby, przekonuje przede wszystkim ich wysoka wartość odżywcza. Są one źródłem pełnowartościowego białka, składników mineralnych, w tym jodu, witamin oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Chude ryby zawierają więcej witamin z grupy B, a tłuste – A, E i D. Ryby są dla nas także źródłem niezwykle ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witaminy A oraz D.

Młodzi kucharze mają nadzieję, że przełamali stereotyp „niesmacznego śledzia” i w menu stołówki OSiW na stałe zagoszczą dania z rybą w roli głównej.

Środa Popielcowa w Ośrodku

Autor: Barbara Kaźmierczak – instruktor szkolenia zawodowego

Zdjęcia: Anna Łukaszuk – kierownik warsztatów szkoleniowych w OSiW OHP w Wasilkowie       

Skip to content