Święta za pasem i jedno jest pewne, na stole wśród wielkanocnych potraw nie może zabraknąć mazurka.
Z przyjemnością prezentujemy Państwu film, w którym nasz gość Pani Eugenia Górko, pokaże jak upiec to ciasto.
Pani Eugenia jest Sołtysem wsi Studzianki, czynną działaczką na rzecz społeczności wsi, członkinią Koła Gospodyń Wiejskich, oraz jedną z artystek w zespole folklorystycznym „Malwianki” działającego przy Miejskim Ośrodku Animacji Kultury w Wasilkowie.
Wbrew powszechnym przekonaniu o polskim pochodzeniu mazurka, ciasto to przybyło do naszego kraju z Turcji w XVII w. Czym się charakteryzuje? Kruchą konsystencją, pieczony jest na płaskich, prostokątnych blachach, nie może być zbyt gruby, a zdobiony jest np. masą kajmakową, owocami, lukrem lub powidłami.
Zapraszamy do wspólnego pieczenia i życzymy udanych wypieków 🥮
Zapraszamy również na nasze profile w mediach społecznościowych:
FB: facebook.com/MOAKwWasilkowie
Instagramie: instagram.com/moak_wasilkow/
oraz na stronę: moakwasilkow.pl