Owoce są pyszne, a jednocześnie to doskonałe źródło witamin, cennych składników. W ramach projektu promującego zdrowe odżywianie „Zdrowo jem, więcej wiem” 11 lutego, uczniowie klasy drugiej i trzeciej samodzielnie robili szaszłyki owocowe podczas zajęć techniki.
Zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się ze sposobem wykonania szaszłyków i przypomniały zasady bezpieczeństwa. Utrwaliły też wiadomości o wartościach odżywczych owoców. Dzieci pełne zainteresowania i ciekawości przystąpiły do mycia, obierania i krojenia owoców. Później pozostało tylko nadziewanie kolorowych kawałków owoców na drewniane szpadki i szaszłyki gotowe! Po skończonej pracy dzieci delektowały się smakiem pysznych szaszłyków.
Wszystkim bardzo smakowały, ponieważ wykonane były przez dzieci, bez cukru i konserwantów. Degustacja była udana, bezpieczeństwo zapewnione i dużo radości z wykonanej pracy! Nic nie zastąpi owocowej dawki witamin.
Autor: Wychowawczyni klasy II i III Bogumiła Sobieszuk