Nowe smaki

24 września br., młodociani pracownicy realizujący naukę w zawodzie kucharz w OSiW w Wasilkowie w ramach zajęć praktycznych wybrali się wraz z instruktorami nauki zawodu do jednego z supermarketów w Białymstoku.

Głównym celem wyprawy było poznanie egzotycznych, mało spotykanych na co dzień owoców i warzyw. Młodzież z dużym zainteresowaniem przyglądała się dotąd zupełnie nieznanym owocom tj.: tamarynd physalis, shaaron, i warzyw sals – pak choi, seler naciowy, czarna marchew. Wszyscy byli bardzo zaciekawieni, świadczyła o tym duża ilość zadawanych pytań dotyczących smaków i wykorzystania danego asortymentu.

Wybrane produkty zostały zakupione. Po powrocie do Ośrodka uczestnicy degustowali ze smakiem owoce i warzywa i przyrządzali surówki, sałatki, soki i koktajle.
Ich zdaniem warsztaty w formie wyjazdowej były fajnym doświadczeniem, dzięki temu odkryli wiele nowych nieznanych dotąd smaków owoców i warzyw.

Nowe smaki

Autor tekstu/zdjęć: Lila Wojtach, Barbara Kaźmierczak – instruktorki szkolenia zawodowego

Skip to content