Konsultacje w ramach przygotowania kucharzy do egzaminów zawodowych w Wasilkowie – cd.

26 maja w Ośrodku Szkolenia i Wychowania odbyły się konsultacje zawodowe uczestników kończących naukę zawodu kucharz. W ramach konsultacji przyszli absolwenci rozwiązywali testy teoretyczne,  razem z instruktorem omawiali zagadnienia sprawiające najwięcej problemów, rozwiewali wątpliwości. Zmierzyli się także z zadaniem praktycznym – ugotowali zupę krem z warzyw, roladkę drobiową ze szpinakiem oraz surówki z buraczków i kapusty pekińskiej. 

Zadanie praktyczne było wykonywane z zachowaniem ograniczeń czasowych obowiązujących na egzaminie. Wymagało więc dobrej organizacji pracy i planowania poszczególnych zadań. Po dwumiesięcznej przerwie trochę brakowało wprawy i czynności trwały nieco dłużej niż zazwyczaj. Dodatkowym utrudnieniem było gotowanie i pisanie w warunkach reżimu sanitarnego – maseczki, zachowywany dystans, czynności dezynfekcyjne. Mamy nadzieję, że konsultacje przyniosą zamierzony efekt, w postaci pozytywnego wyniku na egzaminie zawodowym w czerwcu.

Konsultacje

Autor/zdjęcia: Lila Wojtach – instruktor szkolenia zawodowego

Skip to content