I Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich – Smaki Podlasia

Przed nami ostatnia w tym sezonie impreza plenerowa organizowana w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Będzie pysznie! Gospodynie z całego województwa, a także lokalni producenci kulinariów wezmą udział w konkursach, a ich specjały można będzie degustować i uczyć się przyrządzać. Będzie też wiele innych atrakcji.

Zapraszamy w niedzielę, 11 września od godziny 11.00 do 17.00. Pokazy kulinarne, sprzedaż produktów regionalnej kuchni, konkursy „Jesienny Smak” dla Kół Gospodyń Wiejskich i „Smak Podlasia” dla producentów lokalnych to największe atrakcje „I Podlaskiego Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich – Smaki Podlasia”, które z pewnością ucieszą wszystkich miłośników regionalnej kuchni.

Można będzie wziąć udział w warsztatach tradycyjnego kiszenia warzyw i wyrobu lizaków odpustowych, a dzięki dofinansowaniu z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w trakcie festynu, Koło Gospodyń Wiejskich z Długołęki przeprowadzi warsztaty pieczenia babki ziemniaczanej, Koło Gospodyń Wiejskich z Nowin Kasjerskich koło Knyszyna pokaże jak przyrządza się knysze, a znany restaurator z Łomży będzie przygotowywał koreczki ze składników wpisanych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej „Trzaskawica” będzie gotować potrawy, które jadano na terenach Polski w średniowieczu. Ale rozkosze podniebienia to nie jedyny powód, dla którego warto wziąć udział w imprezie. Program jest wyjątkowo bogaty. W trakcie festiwalu rozstrzygnięte zostaną również konkursy „Stoisko z tradycją” i  „Tradycyjny oraz współczesny strój gospodyni wiejskiej”, można będzie obejrzeć wystawę tradycyjnych strojów z regionu i niektóre wystawy stałe we wnętrzach zabytkowych budynków.

Na scenie wystąpią zespoły folklorystyczne, a między ich występami publiczność wysłucha opowieści o stroju ludowym z terenu województwa podlaskiego. Niektóre z wydarzeń (zwiedzanie wystaw „Sztuka ludowa Podlasia” i „Polska tkanina dwuosnowowa”, spotkanie z autorkami książki „Tradycyjne stroje województwa podlaskiego Część I”, rekonstrukcje historyczne Komputowej Chorągwi Stefana Czarnieckiego) związane są z wojewódzką inauguracją Europejskich Dni Dziedzictwa 2022.

Jarmark sztuki ludowej i regionalnych kulinariów to punkt programu, bez którego nie może się obejść żadna z imprez plenerowych w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Tym razem również nie zabraknie twórców ludowych, ale głównymi bohaterami będą lokalni producenci żywności i rolnicy zarejestrowani w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, którzy zaprezentują swoje wyroby szerokiemu gronu odbiorców. Festiwal ma służyć, między innymi, skróceniu drogi „od pola do stołu” i upowszechnianiu wiedzy o dziedzictwie kulinarnym regionu.

Organizatorami „I Podlaskiego Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich – Smaki Podlasia” są: Województwo Podlaskie i Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej, partnerem medialnym – Polskie Radio Białystok. Dziennikarze radiowi, ze studia plenerowego, będą relacjonować imprezę.

Występy i wydarzenia na scenie:
11.00-12.00 – otwarcie „I PODLASKIEGO FESTIWALU KÓŁ GOSPODYŃ  WIEJSKICH – SMAKI PODLASIA”
12.00-12.30 – występ zespołu tanecznego ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Wasilkowie
12.30-13.00 – występ zespołu Podlasie z Szepietowa
13.00-13.30 – występ zespołu „Dąbrówka” z Dąbrowy
13.30-13.45 – prelekcja na temat tradycyjnych strojów regionalnych, cz. 1
13.45-14.15 – występ zespołu „Malwianki” ze Studzianek
14.15-14.30 – pokaz i konkurs dotyczący strojów regionalnych

14.30-15.10 – występy zespołów z Turośli
15.10-15.40 – ogłoszenie wyników konkursów, wręczenie nagród przez marszałka województwa podlaskiego Artura Kosickiego
15.40-16.00 – prelekcja na temat tradycyjnych strojów regionalnych, cz.2
16.00-17.00 – występ zespołu „Narwianie”
17.00 – zakończenie festiwalu

Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej




Źródło: Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej

Skip to content