Europejskie Dni Dziedzictwa 2021

EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA 2021
11-12 oraz 18-19 września 2021

Zapraszamy do uczestnictwa w bezpłatnych wydarzeniach, zorganizowanych przez Muzeum Podlaskie w Białymstoku w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Tegoroczne hasło EDD brzmi „SMAKI DZIEDZICTWA”.

RATUSZ W BIAŁYMSTOKU, Rynek Kościuszki 10
Branicki od kuchni
19 września 2021, godz. 17.00-18.30

Zapraszamy na wykład skupiony wokół postaci Jana Klemensa Branickiego i dworskiej kuchni, XVIII-wiecznych obyczajów i zwyczajów kulinarnych. Odkrywający szczegóły organizacji dworu oraz ciekawostki dnia codziennego hetmana.

Dwór Jana Klemensa Branickiego od zawsze wzbudzał ciekawość nie tylko wśród mieszkańców Białegostoku, ale także i przyjezdnych. Kojarzył się z bogactwem, przepychem, luksusem i prestiżem. Któż z nas nie chciałby choć na chwilę przenieść się do XVIII-wiecznego miasta, by usiąść przy stole z jednym z najpotężniejszych ludzi w ówczesnej Rzeczypospolitej i biesiadować z nim do białego rana. Obejrzeć spektakl kulinarny, w którym główną rolę odgrywały wykwintne i jakże różnorodne potrawy…

Serdecznie zapraszamy na wykład skupiony wokół dworskiej kuchni, obyczajów i zwyczajów kulinarnych. Odkrywający szczegóły organizacji dworu oraz ciekawostki dnia codziennego hetmana.

Wykład poprowadzi stypendystka Marszałka Województwa Podlaskiego w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania kultury i opieki nad zabytkami, autorka historyczno-kulinarnego programu „Branicki od kuchni” – Joanna Januszkiewicz.

Podczas spotkania zaprezentowane zostaną niepublikowane dotąd fragmenty filmów „Branicki od kuchni” oraz degustacja słodkości, które były nieodłącznym elementem tzw. słodyczy oświecenia.


Liczba uczestników w spotkaniu: 35 os.



MUZEUM HISTORYCZNE W BIAŁYMSTOKU, ul. Warszawska 37
Herbatka z samowara, czyli o dawnych napojach
Zwiedzanie z przewodnikiem
11 września 2021 r., godz. 11.00
18 września 2021 r., godz. 11.00

Jak dawniej smakowała kawa i jak ją podawano? Co jeszcze oznaczało określenie „herbata” oprócz aromatycznego napoju? Zapraszamy Państwa w historyczną podróż po smakach i zapachach napojów z dawnych lat.

W czasie zwiedzania obejrzymy wspaniałe porcelanowe serwisy, samowary, butelki na napoje oraz piękne wnętrza kamienicy mieszczańskiej, w których te napoje serwowano. W czasie spotkania będzie również okazja, by spróbować buzy, pitej w międzywojennym Białymstoku w modnych kawiarniach, z dodatkiem słodkiej chałwy.

Czas trwania: ok. 40 min

Liczba uczestników: do 20 osób

Informacje i zapisy: tel. 517 484 349.





MUZEUM IKON W SUPRAŚLU, ul. Klasztorna 1
Paschalne łakocie
18 września 2021, godz. 14.00-16.00

Pascha stanowi niemal nieodłączny element świętowania Wielkanocy przez wyznawców prawosławia. Z roku na rok coraz częściej gości na naszych stołach, zdobywając podniebienia zwłaszcza miłośników słodkości.

Paschę wykonuje się z ze śmietany, jajek, cukru, bakali… Zawarte w deserze jajka symbolizują nowe życie, zwycięstwo nad śmiercią, które odniósł Chrystus. Sam termin „Pascha” oznacza też w prawosławiu Niedzielę Wielkanocną i został „zapożyczony” do nazwania potrawy.

Muzeum Ikon w Supraślu zaprasza podczas Europejskich Dni Dziedzictwa na Paschalne łakocie – prezentację połączoną z degustacją.

Obowiązują zapisy telefoniczne pod numer tel. 509 336 829.

Liczba uczestników w spotkaniu: 15 os.




MUZEUM W TYKOCINIE, ul. Kozia 2
Smak nie jedno ma imię
11 września 2021, godz. 12.30-14.00

Niezwykłą cechą kuchni pogranicza jest przenikanie się smaków. Tradycyjne, zdawałoby się potrawy jednej społeczności, trafiały z biegiem czasu pod dachy sąsiadów, zyskując nowe nazwy, ale także uwzględniając ograniczenia kulturowe i religijne.

Spotkanie kulinarne pod tytułem „Smak nie jedno ma imię” organizowane jest przez Muzeum w Tykocinie Oddział Muzeum Podlaskiego w Białymstoku wraz z Polskim Towarzystwem Truflowym. Istotą otwartych warsztatów i towarzyszących im gawęd będzie przybliżenie charakteru kuchni podlaskiej pod kątem jej uwarunkowań kulturowych. Na naszym stole pojawią się potrawy mączne, ziemniaczane i grzybowe, które od wieków stanowiły podstawę diety etnosów zamieszkujących na Podlasiu. Prelegenci przedstawią na czym polegały lokalne warianty potraw uwzględniające ograniczenia wynikające z praw religijnych każdej społeczności. Jeżeli zastanawiasz się czym różni się kugel od babki ziemniaczanej, a kreplechy od kołdunów, czy pierogów odwiedź nas w sobotę 11 września w Tykocinie!

Spotkanie ma charakter otwarty, nie obowiązują zapisy.





MUZEUM OBOJGA NARODÓW W BIELSKU PODLASKIM, Ratusz,
ul. Mickiewicza 45
Kuchnia Obojga Narodów
19 września 2021, godz. 13.00-16.00

„Kuchnia Obojga Narodów” to impreza plenerowa odbywająca się w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa przed Muzeum Obojga Narodów w Bielsku Podlaskim podczas „I Dni Tradycji Obojga Narodów”. Kuchnia dawnej Rzeczypospolitej to smaki wielu kultur i narodów wchodzących w skład dawnego państwa polskiego, o czym świadczą nazwy wielu ówczesnych potraw: chłodnik litewski, barszcz ukraiński czy befsztyk tatarski. Jakby nie patrzeć, to właśnie kuchnia stanowi część naszego dziedzictwa i tradycji. Również dzięki niej budujemy swoją narodową tożsamość. Smaki potraw wzorowanych na dawnej kuchni polskiej, litewskiej oraz wielu innych tworzących kulturę dawnej Rzeczypospolitej będą, obok grup rekonstrukcyjnych, bogatej oferty dla dzieci, jednym z motywów naszej imprezy.

Liczymy, że w niedzielę 19 września plac przed bielskim Ratuszem (siedziba Muzeum Obojga Narodów w Bielsku Podlaskim) przyciągnie rzesze miłośników tradycyjnych potraw przygotowanych przez lokalne koła gospodyń wiejskich.

Zasmakujmy razem w Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Źródło: Muzeum Podlaskie w Białymstoku

Skip to content