Soki to nie tylko doskonałe źródło witamin, cennych składników, ale są pyszne. W ramach projektu promującego zdrowe odżywianie „Zdrowo jem, więcej wiem” uczniowie klasy drugiej i trzeciej, czyli „Owocowi Przyjaciele” dnia 30 października samodzielnie robili soki owocowo – warzywne podczas zajęć otwartych z udziałem rodziców.
W zajęciach uczestniczyła pani Elżbieta Sieńko, mama Patrycji. Zanim przystąpiliśmy do pracy, dzieci zapoznały się z urządzeniem do robienia soku – sokowirówką, budową, działaniem i utrwaliły zasady bezpieczeństwa. Utrwaliły też wiadomości o owocach i warzywach.
Dzieci pełne zainteresowania i ciekawości przystąpiły do mycia, obierania i krojenia owoców i warzyw, później już pozostało wrzucenie ich do sokowirówki i sok gotowy. Po skończonej pracy delektowały się jego smakiem, całkiem wolny id cukru i konserwantów. Dodam, że ciekawe było smakowe zestawienie owoców i warzyw:
marchewka z jabłkiem,
pomarańcza, marchewka, gruszka
marchewka, jabłko, cytryna
marchewka, jabłko, pomarańcza
Degustacja była udana, bezpieczeństwo zapewnione i dużo radości z wykonanej pracy! Uczniowie z klasy II i III poczęstowali pysznym soczkiem uczniów z pozostałych klas. Nic nie zastąpi dawki witamin jak owoce i warzywa, w dodatku zrobione własnoręcznie.
Autor: Wychowawczyni klasy II i III Bogumiła Sobieszuk